Rasgulla and Rasmalai

Here we have a special dish which is liked by almost all the people of West Bengal. Yes, it is rasgulla and rasmalai.

Ingredients:

  • Milk/ दूध                  
  • Water/पानी
  • Sugar/चीनी 
  • Lemon juice/नींबू का रस 
  • Whole purpose flour(Maida)/मैदा

Instructions:


Instructions for making of chenna

  1. Boil the milk and let it lukewarm.
  2. Add 2 tablespoons of lemon juice and tear the milk.
  3. Now pour the torn milk into a cotton cloth / muslin cloth or bowl.
  4. Wash the chenna. This reduces the temperature of chenna and also removes the taste of lemon.
  5. Now squeeze the muslin / cotton cloth thoroughly with your hands to remove excess water from the chenna
  6. Keep a heavy weight on the chena for 7-8 minutes. Or you can also hang the chena for about 30 minutes.
  7. Start kneading the chenna and while kneading the chenna you can easily check the moisture as it is an important factor to get the right texture.
  8. If the chenna looks dry, it means that it has less moisture. To fix this, mix 1 or 2 teaspoons of water at the time of kneading. This will add some moisture to it which helps to make soft rasgullas, but note that there is not too much moisture or water.If the chenna is moist or wet, it means more water. For this you can add 1 or 2 tablespoon all purpose flour to absorb excess moisture. The second way is to place a heavy weight on the chena again to remove excess water or whey.
  9. You can stop kneading when you feel that your hands have become smooth. Make sure the chenna is not completely greasy.
  10. Now make balls from it and cover it with damp cloth.

Instructions for making of sugar syrup

  1. In a pan, take 2 cups of sugar and 4 cups of water, making sure the container is large enough so that each ball can have room to cook and increase in size.
  2. If there are impurities in the syrup then add 1 tablespoon of milk to it, which helps in removing impurities. Which we can remove with the help of a spoon.
  3. Take out 1/2 cup sugar syrup in a cup or mug.
  4. Put the chenna balls in the syrup, cover and let them cook. Keep the flame to medium or low medium.
  5. After 4 minutes, add 1/4 cup of separate sugar syrup, make sure that the slurry temperature is maintained.
  6. After 3-4 minutes, add the remaining 1/4 cup syrup.
  7. To check if rasgulla has been cooked or not, we can use these methods, pour rasgulla in a bowl or cup of water. If the rasgulla sinks downwards and remains there, it is cooked.
  8. You can serve it hot or cold and you can get a little rose water in it.




Instructions for making of Rasmalai

  1. You can make rasmalai using rasgulla, take out the extra syrup from the rasgulla and keep it aside.
  2. Boil milk and reduce it to 3/4 and put rasgulla in it which kept separately.
  3. Garnish it with pistachios and almonds and it is ready to serve.

निर्देश:

छेना बनाने के निर्देश 

  1. दूध उबालें और इसे गुनगुना होने दें।
  2. 2 टेबल स्पून नींबू का रस डालें और दूध को फाड ले।
  3. अब फटे हुए दूध को कॉटन के कपड़े / मलमल के कपड़े या कटोरे में डालें।
  4. छेना धो लें। यह  छेना के तापमान को कम करता है और साथ ही नींबू का स्वाद को दूर करता है।
  5. अब अपने हाथों से मलमल /कॉटन के कपड़े को अच्छी तरह से निचोड़ लें, ताकि छेना से अतिरिक्त पानी निकल जाए।
  6. छेना पर 7-8 मिनट के लिए भारी वजन रखें। या आप छेना को लगभग 30 मिनट तक लटका भी सकते हैं।
  7. छेना को गूंधना शुरू करें और छेना को गूंधते समय आप आसानी से नमी की जांच कर सकते हैं क्योंकि यह सही बनावट पाने के लिए एक महत्वपूर्ण कारक है।  
  8. अगर छेना सूखा दिखता है, तो इसका मतलब यह है कि इसमें नमी कम है। यह ठीक करने के लिए 1 या 2 चम्मच पानी सानते समय मिला ले। यह इसमें कुछ नमी जोड़ देगा जो नरम रसगुल्ले बनाने में मदद करता है, लेकिन ध्यान दें कि बहुत अधिक नमी या पानी नहीं हो।
  9. अगर छेना नम या गीला हो , तो इसका मतलब है कि अधिक पानी है। इसके लिए आप इसमें आवश्यकतानुसार 1 या 2 टेबल स्पून मैदा मिला सकते हैं ताकि अतिरिक्त नमी अवशोषित हो सकें। दूसरा तरीका यह है कि फिर से छेना पर भारी वजन रखें ताकि अतिरिक्त पानी या मट्ठा निकल जाए।  
  10. जब आप महसूस करें कि आपके हाथ चिकने हो गए तो आप  गूंधना बंद कर सकते हैं। सुनिश्चित करें कि छेना पूरी तरह से चिकना नहीं हो।         
  11. अब इससे बॉल्स बनाएं और इसे नम कपड़े से कवर करें।

चाशनी बनाने के निर्देश

  1. एक पैन में, 2 कप चीनी और 4 कप पानी लें, सुनिश्चित करें कि कंटेनर पर्याप्त बड़ा हो ताकि प्रत्येक गेंद को पकने और आकार में वृद्धि करने के लिए जगह मिल सके। 
  2. अगर चाशनी में अशुद्धियाँ हैं तो इसमें 1 बड़ा चम्मच दूध डालें जो अशुद्धियों को दूर करने में मदद करता है।  जिसे हम चम्मच की मदद से निकाल सकते हैं।
  3. 1/2 कप चाशनी एक कप या मग में अलग निकाल ले। 
  4.  चाशनी में छेना बॉल्स डालें , ढक कर उन्हें पकने दें। आंच को मध्यम या कम मध्यम करने के लिए रखें।
  5. 4 मिनट के बाद, 1/4 कप अलग की  चाशनी डालें, सुनिश्चित करें कि घोल का तापमान बनाए रखा गया है।
  6. 3-4 मिनट बाद फिर से बचा हुआ 1/4 कप चाशनी डालें।   
  7. जाँच के लिए रसगुल्ले पकाए गए हैं या नहीं, हम इस तरीकों का इस्तेमाल कर सकते हैं रसगुल्ले को एक कटोरी या कप पानी में डालें दें। अगर रसगुल्ला नीचे की ओर डूब जाती है और वहाँ रह जाती है, तो यह पक गए हैं। 
  8. आप इसे गर्म या ठंडा करके परोस सकते हैं और इसमें थोड़ा सा गुलाब जल मिल सकता है।

रसमलाई बनाने के निर्देश

  1. आप रसगुल्ले का उपयोग करके रसमलाई बना सकते हैं, रसगुल्ले से अतिरिक्त चासनी  निकाल कर अलग रख ले ।
  2. दूध उबालें और इसे 3/4 तक कम करें और इसमें अलग रखें रसगुल्ले डाल लें।
  3. इसे पिस्ता और बादाम से गार्निश करें और यह सर्व करने के लिए तैयार है। 

     

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Comments

  1. A very meticulosly written instructions. The languge is so simply that any body can follow . I am sure following the instructions , we will be able to make delicious Rosogollas & Rasmallai. Looking forward to many more such recipies from you.

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  2. Special dish on special occasion. Best dish to try this on Rakshabandhan. Well I must ask my sister to prepare this for me if she want her Rakshabandhan gift. 😅😂
    Thank you chef for giving one more reason to annoy my sister for her much awaited gift. 👍
    Anyways, keep your hard work continue and keep hunting for the best 😊

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    1. Thank you so much 😁😁😁😁😁😁

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  3. Its the simplest n easiest recipee, u have explained it really well... Everybody will surely do efforts to make it..!! ❤

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  4. Such a special dish on such a wonderful occasions. You made it look so easy. Keep posting such dishes, and all the best to you. 🤗🤗

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  5. The simple use of words and detailed explanation makes it all looks so easy, cheers!!

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